Yaşam

Anne Babalar Bu Listeyi Kaçırmayın: BBC Tüm Zamanların En İyi 100 Çocuk Kitabını Açıkladı!

Kültür ve sanat dallarını konu alan dünyanın en büyük medya kuruluşlarından biri olan İngiltere merkezli BBC’nin uluslararası Kültür platformu geçtiğimiz günlerde tüm zamanların en iyi 100 çocuk kitabı listesini yayınladı! Ebeveynlerin ilgisini çeken bu listede hangi kitapların yer aldığına bir göz atalım. ?

Kaynak:BBC Kültürü

(Not: Kitapların açıklamalarında basın bültenlerinden yararlanılmıştır.)

Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki ilişkilerden gelir elde edebilir. Satın aldığınız eserlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.’ Kitapların bir kısmı Türkçe, bir kısmı da İngilizce olarak verilmektedir.

Dünyanın en büyük medya kuruluşlarından biri olan İngiltere merkezli BBC’nin kültür sanat bölümlerini konu alan uluslararası Culture platformu, geçtiğimiz günlerde tüm zamanların en güzel 100 çocuk kitabı listesini yayınladı!

Anne babaların ilgisini çeken bu listede hangi kitapların yer aldığına bir göz atalım…

1. Yırtıcı Şeylerin Ülkesinde (Maurice Sendak, 1963)

“Vahşi şey!” onu azarlıyor. Max ise annesine “Seni çabucak yerim!” diye cevap verir ve her zamanki telaşla odasına gönderilir. Hızıyla “vahşi” bir ifadeyle odasına giden Max, orada büyüyen garip bir orman görür.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

2. Alice Harikalar Diyarında (Lewis Carroll, 1865)

Alice Mükemmellik Ülkesinde yazıldığı günden bu yana yüz elli yılı aşkın bir süredir edebiyatın eşsiz eserlerinden biri olma özelliğini her zaman korumuştur. Hem çocuk hem de yetişkin edebiyatında değerli bir yere sahip olan bu kitap, zengin hayal gücüyle küçük okurlara büyülü bir dünya sunarken, içerdiği sembollerin anlam derinliğiyle de yetişkinlere bu büyüyü gösteriyor. Edebiyat tarihine adının altın harflerle yazılmasına neden olan yapıtlarının yanı sıra matematikçi ve mantıkçı kimliğiyle de tanınan Lewis Carroll’un kurgusu, bilmecelerin arasına serpiştirdiği bilmecelerle okuyucuyu adeta bir kitap kahramanı haline getiriyor. metin.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

3. Pippi Uzunçorap (Astrid Lindgren, 1945)

Tommy ve kız kardeşi Annika, yeni komşuları Villa Villekulla’nın yeni sakini Pippi Longstocking ile tanışır. Pippi’nin kırmızı örgülü saçları, uyumsuz çorapları ve ayağına birkaç numara büyük gelen ayakkabıları var ama ona ne yapması gerektiğini söyleyen bir anne babası yok. Üstelik verandasında bir at yaşıyor, Bay Nilsson adında bir maymunu besliyor ve tüm tuhaflıklar Pippi’yi buluyor; böylece yeni arkadaşlarıyla macerasız bir gün geçmiyor!

resim

4. Küçük Prens (Antoine de Saint-Exupéry, 1943)

Antoine De Saint-Exupéry’nin Küçük Prens’i, çağdaş dünya edebiyatının en çok okunan ve muhtemelen en sevilen eseridir. Sadece çocukların değil, çocukluklarını savunmayı başarmış yetişkinlerin de büyük bir zevkle okuduğu bu eser, yazıldığı günden bu yana hemen hemen tüm dünya dillerine çevrildi ve adeta bir eser haline geldi. insanlığın ortak mirası.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

5. Hobbit (JRR Tolkien, 1937)

İngiliz Edebiyatı Profesörü JRR Tolkien, yaklaşık yetmiş yıl önce dünyaya bir kitap hediye etti. Bu kitapla birlikte insanoğlu hobbit denen insanlarla ilk kez tanışmış oldu. Hobbitler, cücelerden daha kısa boylu, yemeyi, içmeyi ve eğlenmeyi seven, iyi kalpli, halinden memnun ve her türlü maceradan uzak kendi küçük köylerinde yaşayan bir halktı. Ta ki büyücü Gandalf onları ziyaret edene kadar.

Orijinal olarak Tolkien tarafından çocuklar için yazılan ‘Hobbit’ kısa sürede yetişkinlerin, özellikle de 60’ların asi gençlerinin büyük ilgisini çekti.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

6. Kuzey Işıkları – Altın Pusula Serisi 1. Kitap (Philip Pullman, 1995)

Bizimkine paralel bir dünyada, on iki yaşındaki kavgacı Lyra ve cin Pantalaimon, bildiğimiz Oxford’dan farklı ama yine de tanınabilir bir Oxford’da yaşıyor. Bir akşam Lyra’nın amcası Lord Asriel okulu ziyarete gelir. Lyra ve cini, onun öğretmenlerle gizli görüşmesine kulak misafiri olur. Lyra dolabında, Kuzey’de dolaşan bir şehir olan Dust ve ölümcül bir keşif gezisi hakkında gizemli hikayeler dinliyor. Sonra arkadaşı Roger, çocuk hırsız Gokgoks tarafından çalınır, esrarengiz ama hoş Bayan Coulter onu birlikte yaşaması için Londra’ya götürür. Çingeneler tarafından kurtarılan Lyra, zırhlı ayılar ve Kuzey Kutbu’nun cadı klanlarının dahil olduğu bir savaşa katılarak onlarla birlikte Kuzey’e gider.

7. Aslan, Cadı ve Dolap (CS Lewis, 1950)

Kurtarılmayı bekleyen, bitmeyen bir kışın hüküm sürdüğü bir diyar: Narnia

Dört Çocuk, evlerindeki dolaptan Narnia ülkesine bir geçit olduğunu fark eder. Narnia, Beyaz Cadı’nın esaretindedir. Tüm umutların tükendiği bir anda Aslan gelir. Ama büyük bir fedakarlık gerektiriyor.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

8. Winnie the Pooh (AA Milne, EH Shepard, 1926)

Dünyanın en sevimli oyuncak ayısıyla tanışın!

AA Milne’nin klasik hikayelerinde Winnie-the-Pooh, arkadaşı Tavşan’ın evinden ayrılırken mahsur kalır, bir ağacın tepesindeki bala ulaşmak için her türlü hileyi dener, Domuzcuk ile Buzz’ı kovalar ve daha birçok maceraya atılır!

Winnie-the-Pooh ve arkadaşlarının hikayeleri, ilk yayınlandıkları 1926’dan beri dünyanın her yerindeki genç ve yaşlılar tarafından sevildi.

Kitabı satın almak için tıklayın.

9. Charlotte’un Aşk Ağı (Örümcek Ağı) (EB White, Garth Williams, 1952)

Küçük ve saf bir domuz yavrusu olan Wilbur ile cüretkar ve acımasız görünümünün altında sıcacık bir kalbe sahip olan Charlotte’un sevgi dolu dostluğunun hikayesi.

10. Matilda (Roald Dahl, Quentin Blake, 1988)

Üç yaşında gazete ve dergileri inceleyerek okumayı öğrenen Matilda, çok zeki bir kız olarak tanımlanıyor. Okumayı çok seven Matilda, dört yaşına geldiğinde kasabadaki kütüphanedeki bütün kitapları okumaya başlar. Ayrıca Matilda’nın daha sonra keşfedeceği inanılmaz bir yeteneği var.

Dünyanın en sevilen çocuk yazarlarından biri olan Ronald Dahl, eğlenceli hikayesiyle bir kez daha çocukların gönlünde taht kuruyor. Yazar tarafından 1988 yılında yayınlanan Matilda, akılda kalıcı bir kurguyla küçük okurlarına yeterli ile berbat arasındaki farkı öğretiyor. Çocuklara kazandırdığı örnek davranış açısından oldukça faydalı bulunan eser, küçük okuyucuların bir çırpıda bitirebileceği sürükleyici bir anlatımla daha da güçleniyor.

resim

11. Anne, Yeşilin Kızı (Lucy Maud Montgomery, 1908)

Yeşil Anne’nin Kızı ya da orijinal adıyla Green Gables’lı Anne, Kanadalı yazar Lucy Maud Montgomery’nin güçlü kaleminin edebiyat dünyasına kazandırdığı ölümsüz bir eser. Cümlelerindeki doğruluk ve samimiyet okuyanın kalbini kazanmış, herkes tarafından sevilmesine sebep olmuştur. Film, çizgi film haline getirildi ve çocuklar için kısaltıldı.

Anne yetimhaneden ayrılıp Avonlea’daki Green Gables’a geldiğinde, Marilla ve Matthew Cuthbert bir oğul evlat edinmeye yönelik beklenmedik olaylar karşısında şaşkına döner. Gerçek bir yuva hayaliyle geldiği bu evde istenmediğini öğrenince adeta yıkılır. Kızıl saçları, meraklı tavırları ve sıra dışı niyetiyle dikkat çeken Anne, kısa sürede sadece iki ağabeyin değil, Avonlea halkının da kalbini kazanarak hayatlarına neşe kattı.

Adını sonuna eklediği E harfiyle tamamlayan bu küçük kız, tavan arası odasının penceresinden rüyalar görüyor ve gerçek dünyanın kurallarını kabul etmeyi reddediyor.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

12. Andersen Masalları (Hans Christian Andersen, 1827)

Masallar başka bir dünyanın kapılarını açmak, hayal gücünü geliştirmek ve yaşam hakkında bir açıklama almak için vardır. HC Andersen kendi hayatından ve yaşadığı çağdan yola çıkarak yazdığı masallarda hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap ediyor. Gerçekler ve hayaller; Çocuklarla, hayvanlarla, perilerle ve cadılarla var olur. Andersen’in en bilinen masallarını bir araya getiren bu kitap, masal geleneğini özgün illüstrasyonlarla evinize getiriyor.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

13. Harry Potter ve İdeoloji Taşı (JK Rowling, 1997)

Büyülü ve gizemli bir dünyanın kapılarını aralamaya ne dersiniz? Harry Potter ve İdeoloji Taşı, JK Rowling’in yedi romandan oluşan Harry Potter serisinin ilk kitabı ve onu tüm zamanların en başarılı yazarlarından biri yapıyor. Fantastik öğelerle bezenmiş bu gizem ve macera dolu kitap ilginizi çekiyorsa, gelin Harry Potter ve İdeoloji Taşı’na bir göz atalım.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

14. Aç Tırtıl (Eric Carle, 1969)

İlk yayınlandığı 1969 yılından bu yana pek çok ödül alan, tüm dünyada 62 dile çevrilen ve 46 milyondan fazla satan Aç Tırtıl, çocukların sevgilisi olmaya devam ediyor. Eric Carle’in büyük boy canlı fotoğrafları ve sade diliyle bu kitap, özellikle okul öncesi çocuklara keyifli bir okuma deneyimi yaşatarak kitap sevgisini kazandırıyor…

Aç Tırtıl’ın tadı pazartesi günleri 1 elma, salı günleri 2 koca armut, çarşamba günleri 3 erik, perşembe günleri 4 çilek, cuma günleri 5 portakal gibi… Cumartesi günleri ise 10 farklı lezzetli yiyeceğe bedeldir. Pazar günleri? Aç Tırtıl Pazar günleri güzel bir kitap okumanın tarifsiz mutluluğudur.

Kitabı satın almak için tıklayın.

resim

15. Mistik Konağın Koruyucuları – Yükselen Karanlık (Susan Cooper, 1973)

“Şimdiye kadar sorumluluklarınız bunlardı. Büyük kurdu yeniden hapsetmek, ejderha çağında iyilerin yanında yer almak, üç başlı köpeği yenmek… Sorumluluklarınız daha yeni başlayacak. Daima iç sesinizi dinleyin. Size rehberlik eder. Ölümlü hayatlar okyanuslardaki gemilerdir. Kâhinler rüzgar gibi konuşur. Rüzgar onları nereye götürürse. Ölümlüler ne kadar denerse denesin. Rahipler bu çabalara bakıp gülüyorlar.” dedi rahip.

Kahinin söylediği şey gerçekleşmeye başlıyordu. Enke ise hem yeni sorumluluklarına alışmaya hem de içinde bulunduğu ikilemden kurtulmaya çalışıyordu. Öte yandan kötülük artıyor, karanlık yaklaşıyordu…

resim

Listenin geri kalanı şu şekilde;

16. Varış (Shaun Tan, 2006)

17. Küçük Hanımlar (Louisa May Alcott, 1868)

18. Charlie’nin Çikolata Fabrikası (Roald Dahl, 1964)

19. Heidi (Johanna Spyri, 1880)

20. İyi Geceler Ayı (Margaret Wise Brown, Clement Hurd, 1947)

21. Pinokyo (Carlo Collodi, 1883)

22. Yerdeniz Büyücüsü (Ursula K Le Guin, 1968)

23. Kışın Mumi Ailesi (Tove Jansson, 1957)

24. Şapkamı Geri İstiyorum (Jon Klassen, 2011)

25. Kapalı Bahçe (Frances Hodgson Burnett, 1911)

26. Ördek, Ölüm ve Lale (Wolf Erlbruch, 2007)

27. Aslan Yürekli Kardeşler (Astrid Lindgren, 1973)

28. Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (JK Rowling, 1999)

29. Rüya Gören Kahverengi Kız (Jacqueline Woodson, 2014)

30. Üç Haydut (Tomi Ungerer, 1961)

31. Karlı Bir Gün (Ezra Jack Keats, 1962)

32. Çaya Gelen Kaplan (Judith Kerr, 1968)

33. Yürüyen Şato (Diana Wynne Jones, 1986)

34. Zamanda Kıvrılma (Madeleine L’Engle, 1962)

35. Su Gemisi Zirvesi (Richard Adams, 1972)

36. Tom’un Gece Yarısı Bahçesi (Philippa Pearce, 1958)

37. Grimm’in Öyküleri (Grimm Kardeşler, 1812)

38. Tavşan Peter’ın Hikayesi (Beatrix Potter, 1902)

39. Demiryolu Çocukları (Edith Nesbit, 1906)

40. Noughts ve Haçlar (Malorie Blackman, 2001)

41. Büyük Şirin Dev (Roald Dahl ve Quentin Blake, 1982)

42. Yaz Kuralları (Shaun Tan, 2013)

43. Momo (Michael Ende, 1973)

44. Ferdinand (Munro Leaf, Robert Lawson, 1936)

45. Yüzüklerin Efendisi (JRR Tolkien, 1954)

46. ​​​​Ferdinand Owl Service’in Hikayesi (Alan Garner, 1967)

47. Ronia, Kanun Kaçağı Kız (Astrid Lindgren, 1981)

48. Bitmeyen Hikaye (Michael Ende, 1979)

49. Panchatantra (Anonim)

50. Hazine Adası (Robert Louis Stevenson, 1883)

51. Mary Poppins (PL Travers, 1934)

52. Bale Ayakkabıları (Noel Streafield, 1936)

53. Çok fazla! (Trish Cooke, Helen Oxenbury, 1994)

54. Ayı Avına Çıkıyoruz (Michael Rosen ve Helen Oxenbury, 1989)

56. Cömert Ağaç (Shel Silverstein, 1964)

57. Yazulala (Julia Donaldson, Axel Scheffler, 1999)

58. Julian Deniz Kızı (Jessica Love, 2018)

59. Moominland’deki Kuyruklu Yıldız (Tove Jansson, 1946)

60. Finn Ailesi Moomintroll (Tove Jansson, 1948)

61. Cadılar (Roald Dahl, Quentin Blake, 1983)

62. Ayı Paddington (Michael Bond, 1958)

63. Söğütlerdeki Rüzgar (Kenneth Grahame, 1908)

64. Gök Gürültüsü, Ağlamamı Duy (Mildred D Taylor, 1977)

65. Çatıdaki Karlsson (Astrid Lindgren, 1955)

66. Hayalet Gişe (Norton Juster ve Jules Feiffer, 1961)

67. Şapkadaki Kedi (Dr. Seuss, 1957)

68. Edward Tulane ve Mucizevi Yolculuk (Kate DiCamillo ve Bagram Ibatoulline, 2006)

69. Peter ve Wendy (JM Barrie, 1911)

70. Binbir Gece Masalları (Anonim)

71. Bayan Basil E. Frankweiler’ın Karışık Dosyalarından (EL Konigsburg, 1967)

72. Hitler Oyuncağımı Çaldı (Judith Kerr, 1971)

73. Shum bola (G’afur G’ulоm, 1936)

74. Ernest ve Celestine (Gabrielle Vincent, 1981)

75. Bir Tür Kıvılcım (Elle McNicoll, 2020)

76. Nicholas (René Goscinny ve Jean-Jacques Sempé, 1959)

77. Siyah İnci (Anna Sewell, 1877)

78. Uzun Bacaklı Baba (Jean Webster, 1912)

79. Anneme Öpücük Yok (Tomi Ungerer, 1973)

80. Ailem ve Diğer Hayvanlar (Gerald Durrell, 1956)

81. Sevdiğim Jacob (Katherine Paterson, 1980)

82. Lorax (Dr. Seuss, 1971)

83. Peri Masalları (Charles Perrault, 1697)

84. Moominler ve Büyük Tufan (Tove Jansson, 1945)

85. Oz Büyücüsü (L. Frank Baum, 1900)

86. Sadece William (Richmal Crompton, 1922)

87. Alaycılar (Roald Dahl ve Quentin Blake, 1980)

88. Fare ve Çocuğu (Russell Hoban, 1967)

89. İçimdeki Müzik (Sharon M. Draper, 2010)

90. Kasım ayında Moominvalley (Tove Jansson, 1970)

91. Büyük Ormandaki Küçük Ev (Laura Ingalls Wilder, 1932)

92. Dünya Şampiyonu Danny (Roald Dahl, 1975)

93. Kardan Adam (Raymond Briggs, 1978)

Dalga 94 (Suzy Lee, 2008)

95. Kara Kardeşler (Lisa Tetzner, 1940)

96. Kadife Tavşan (Margery Williams, 1921)

97. Kötü Günler Başlıyor (Lemony Snicket, 1999)

98. Mezarlık Kitabı (Neil Gaiman, 2008)

99. Amerikan doğumlu Çinli (Gene Luen Yang ve Lark Pien, 2006)

100. Aaron ile Hikayeler Denizi (Salman Rushdie, 1990)

haberkemaliye.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort